Others

Meh le follow...

Tuesday, September 30, 2014

Temuduga SPA yang pergghhh...

Kalau tengok statistik ni memang boleh terkedu jugak.. Memang susah nak lepas interview kerja kerajaan ni. Tapi aku tetap percaya rezeki tu di tangan Tuhan. Kalau lepas masuk pun bukan sebab seseorang tu hebat. Tapi sebab rezeki tu dah memang tertulis untuk dia. Hakikatnya, Allah tu lagi hebat.

Thursday, September 25, 2014

Secret recipe vs secret to heaven


Sepinggan harga RM 18.50. Hanya mampu senyum. Sekali-sekala apa salahnya.. 

Tapi alangkah baiknya kalau duit sebanyak itu disedekahkan atau dibelikan makanan untuk fakir miskin. 

Tanya balik pada diri.. Mana mau? Resepi rahsia (secret recipe) atau rahsia ke syurga (sedekah)? :)

Aku kata:
Manusia memang tak kisah bazirkan duit untuk makanan tapi amat kisah 'bazirkan' duit untuk bersedekah.

Wednesday, September 17, 2014

Subuh vs tidur


Solat Subuh ni menjadi tanda di tahap mana level keimanan kita kepada Allah. Ada orang yang rajin solat berjemaah tapi bila tiba time solat Subuh, fail.. Bab berjemaah dalam solat ni kira kategori orang yang hebat la dalam ibadahnya.

Untuk kita yang tak mampu nak bersolat Subuh jemaah, cukuplah jika kita tak tinggalkan solat Subuh tu. Solat dalam bilik pun takpe. Sebab bila kita dah meninggalkan solat Subuh, maka hilanglah keberkatan pada hari tersebut.

Terlajak tidur tu dah jadi benda biasa bagi manusia kategori lalai dan iman lemah macam kita ni. Tapi sebaiknya kalau dah terjaga tu hatta pukul 12.00 tengahari sekalipun, teruslah qada’ solat Subuh tersebut. Lantaklah orang nak panggil subuh gajah ke, subuh dinasour ke.. Kena ingat yang kita masih lagi berhutang dengan Tuhan. Makanya selambat mana sekalipun, hutang tu wajib juga kita lunaskan.

Dunia bukan tempat untuk bersenang-senang. Kita hamba. Maka sebagai hamba, kena ikut segala suruhan-Nya. 
Aku kata:
"Kalau kita boleh bangun awal pagi atas urusan dunia, takkan tak boleh bangun untuk urusan akhirat!!!"

Friday, August 29, 2014

Tak teringin ke nak ada awek?

Aku sering ditanya dengan soalan macam ni..
"Kau tak teringin ke nak ada awek?"

Gila tak teringin! Orang gila tu kalau dia tak gila pun mesti dia teringin nak ada awek..

Lepas tu ada pulak yang cakap macam ni..
"Muka handsome macam kau pun tak ada awek ke?"

Terkedu sekejap. Handsome ke aku ni? Tetiba perasan sendiri..

Ada jugak yang cakap..
"Bila nak kahwin? Umur dah 24 tahun.."

Aku balas balik..
"Fahrin Ahmad yang hot tu umur dah 30 lebih, relex je tak kawin lagi. Si Hans Isaac yang dah nak dekat 40 tahun tu pun sama tak kahwin lagi. Anuar Zain lagilah umur dah 40 lebih still tak kahwin lagi."

Jadinya pelik sangat ke aku yang baru 24 tahun dan handsome bak kata mereka still tak ada awek dan still tak kahwin-kahwin lagi????

Pfftttt...

Mentaliti pemikiran bebudak zaman sekarang. Awek/pakwe tu dah dianggap benda yang wajib dalam hidup. Kalau tak ada awek kau boleh dianggap seperti makhluk asing bermata satu...


Aku kata:
Patutnya risaukan dulu cinta dengan Tuhan yang tak settle-settle lagi daripada sibuk nak kejar cinta manusia."
Related Posts with Thumbnails