Others

Meh le follow...

Wednesday, December 14, 2016

Allah tarik nikmat mata dan gantikan dengan nikmat iman

Waktu family day atau lepak-lepak day office aku kat Air Terjun Kemensah, seorang part time office-mate aku ni bawa kawan dia yang buta join lepak-lepak kita orang tu. Hari tu jugak kawan dia yang buta tu menyatakan hasrat nak masuk Islam. Beliau orang Iban dan sekarang kerja di KL. Maka bos aku pun bagi penerangan sikit dan bantu dia untuk melafazkan syahadah.

Aku rasa terharu. Allah tarik nikmat mata, tapi Allah gantikan dengan nikmat yang lebih besar iaitu nikmat iman dan Islam yang mana ramai antara kita ni tak rasa pun nak menghargai. Paling rasa tersentuh bila akak office aku bawa dia masuk sungai dan rasa air terjun. Ya Allah, dia hanya mampu rasa nikmat air terjun tu dengan tangan. Sungguh terasa sangat besarnya nikmat yang aku dah dapat selama ni. Hilang salah satu je dah boleh rasa yang hidup ni dah tak sempurna.

Moga Allah pelihara dia dunia dan akhirat. Insyaallah, awak akan dapat tengok indahnya syurga yang tak tertanding dengan dunia ni..


Wednesday, October 12, 2016

Daripada blogger ke novelis


Dulu-dulu aku suka menulis. Sekarang pun suka jugak tulis-tulis ni tapi dah makin malas dan kekeringan idea.. Kadang-kadang nak update status fb pun aku boleh blank. Masa dekat sekolah, aku antara best student dalam bab karang-mengarang ni. Cikgu pun selalu puji karangan aku.. Dan kengkawan pun selalu jeles dan kagum dengan karangan aku. Harap kau orang tak baca ayat aku ni dalam keadaan nak muntah hijo dan tak anggap aku poyo dan masuk bakul angkat sendiri. Huahua..

Daripada main tulis-tulis kat buku karangan, aku beralih pulak tulis-tulis dalam blog. Bila aku baca balik entry blog aku yang lama-lama tu aku rasa macam.. OMG! Benda merepek apa yang aku tulis ni? Serius aku malu wei bila baca balik entry2 lama tu.. Dan aku harap kau orang tak payah la scroll entry2 zaman dahulu-kala tu.. Kalau kau orang nak baca jugak, kau orang anggaplah itu bukan aku yang tulis. Huhu..

Daripada tulis-tulis dalam blog, aku berjinak-jinak pulak ke dunia penulisan sebenar yakni menulis novel. 4 tahun aku ambil masa untuk siapkan satu novel dan ia bukanlah suatu benda yang mudah macam tulis karangan 2 muka surat. Kadang-kadang nak tulis karangan 2 muka surat pun dah terasa azab apatah lagi tulis novel yang dekat 500 muka surat tu..

Ayat novel aku tak adalah hebat sangat macam sasterawan negara. Bahkan memang tak hebat pun. Aku tak reti nak tulis ayat bunga-bunga. Tapi bolehlah sekadar bagi orang faham. Kau orang tahu tak nih aku dah tulis novel? Hehe.. Aku syok-syok tulis ni entah ada orang baca entah tidak. Gasaklah, asalkan dapat melepas rindu menulis blog. Tahun ni baru satu entry woii.. fuhhh.. ~tiup2 habuk~

Pssst: Sesiapa nak dapatkan novel aku 'Sampaikan Salamku' bolehlah jenguk kedai-kedai buku MPH atau Popular itupun kalau ada lagi la. Tak pun kau orang pm aku, nanti aku hantor depan umah kau orang. 014-2386848 (Fakhrul) atau pm je fb aku.. :)

Monday, February 29, 2016

Aku terasa ingin mencoret..

Assalamualaikum. Adakala, rasa rindu pulak dengan dunia blog yang suatu ketika dulu ia ibarat kawan baik aku. Tanpa blog, aku jadi cam orang yang tengah angau bercinta. Tidur tak lena. Makan tak kenyang. Mandi tak basah. Solat tak sah.. Eh?

Aku tak tau la blog sekarang ni masih lagi releven atau tak? Ada lagi ke orang baca blog? Adakah para blogger masih lagi bersatu hati dan masih lagi berkawan-kawan cam dulu? Siyes, aku tak tau..

Kepada kau orang yang masih lagi berblog, sudi-sudilah berkawan dengan aku atau kalau tak nak kawan dengan aku pun, jenguk-jenguklah blog aku nih. Aku tau aku ni tak best pun untuk jadi kawan kau orang. Hehe.. Okey, sekian..

Terimalah gambar yang takde kaitan dengan entry ni.. :)

Tuesday, October 20, 2015

Luahan hati saudara baru

Semalam aku berborak dgn sorang pak cik India saudara baru. Cerita punya cerita tetiba pak cik ni cakap..
"Kadang2 sy terfikir kenapa Allah tak jadikan sy Islam sejak lahir. Dapatlah sy kahwin dgn perempuan Islam yg boleh ajak sy solat sekali. Sama2 amalkan Islam. Barulah sy semangat. Sy cuma terfikir aje.." Katanya sambil tersenyum sambil aku lihat matanya yg seolah menggambarkan kesayuan.
Pak cik ni dh brkahwin dan anak2 dah besar tpi x seorg pun yg nk ikut dia masuk Islam. Dia sedih dan rasa keseorangan. Mungkin cemburu dgn keluarga Muslim yg anak isteri mereka dh memang Islam. Boleh amalkan Islam sama2 dan masuk syurga sama2. Mgkin dia tringin nk rasa ada kluarga yg mcam tu. Katanya lagi..
"Malam2 sebelum tidur sy selalu cakap dgn Allah. Sy bercerita dan mengadu macam2 dkat Dia smpai sy menangis."
Ya Allah, aku plak yg rasa nk menangis. Aku yg Islam dari lahir ni pn tak prnah stiap malam bercakap dgn Allah sblum tidur smpai mnangis. Betapa pk cik yg baru je setahun masuk Islam ni dpat merasakan kehadiran Tuhan tu dlam hidup dia. Betapa dia boleh jadikan Tuhan tu kawan utk dia mengadu dan brmanja hari2.
Pak cik ni dh boleh rasa nikmat iman sampai macam tu sekali. Kita yg dh lahir2 Islam ni plak anggap Tuhan tu mcam wujud tak wujud je. Bila susah baru nk cari Tuhan. Patut rasa malu pd diri sendiri.
Oh ya, pak cik ni OKU jalan terdengkot2. Tapi sanggup datang kelas belajar agama naik lrt dan bas dri rumahnya yg jauh. Kita ni rancangan agama dlam TV yg x perlu gunakan kaki tu pn x sanggup nk tngok.. Kan???
Sama2 kita belajar dan muhasabah diri blik daripada kisah pak cik ni.. Sejauh mana kita meletakkan Tuhan tu dalam hidup dan hati kita..

Saturday, October 10, 2015

Konsert Sound of Kelantan punya cerita...

Assalamualaikum...
Hari ni tiba-tiba aku rasa nak bercerita. Haha.. Minggu lepas punya cerita. Aku berkesempatan untuk ke konsert Sound of Kelantan. Konsert ini dianjurkan untuk mengumpul dana bagi membina semula rumah-rumah penduduk Kelantan yang terjejas banjir. Serius aku baru tahu rupanya sampai sekarang masalah penempatan akibat banjir di Kelantan masih tak setel-setel lagi. Sampai sekarang masih ada lagi yang tinggal di khemah-khemah, kabin dan tempat-tempat yang tak layak dipanggil rumah.

Tiket VIP tu.. First time pergi konsert-konset cenggini.. Office sponsor.. Heh heh..
Maka pergilah aku pada hari kejadian yang diadakan di Megastar Arena, Jalan Kuchai Lama. Sebuah tempat yang majoriti penduduknya adalah Cina dan memang kawasan Cina pun. Dan konsert ni pun dianjurkan oleh komuniti Cina. Makanya yang datang pun majoritinya orang Cina.

Penglibatan beberapa organisasi Islam dalam konsert ini lebih kepada untuk memenuhi undangan kerjasama komuniti penganjur konsert ini disamping untuk membina hubungan yang baik diantara berlainan kaum dan agama serta menyebarkan mesej-mesej Islam kepada mereka yang bukan beragama Islam supaya salah tanggap terhadap Islam dapat diperbetulkan.

Ada persembahan gendang Cina, persembahan tradisi Hindu dan yang paling membuat hadirin terkesima adalah apabila Mu'adz Dzulkefly membuat persembahan Azan dengan cara yang unik. Semoga hati-hati mereka tersentuh untuk menerima keindahan dan kebaikan Islam sebagai agama rahmah. Dan ada banyak lagilah persembahan.

Kau kenal Mu'adz Dzulkefly? Kalau tak kenal, sila google!
Memang tak dinafikan ada beberapa persembahan yang boleh dikategorikan 'tidak patuh syariah' tetapi kita sedia maklum yang ia dianjurkan oleh orang yang bukan beragama Islam. Kehadiran wakil persembahan daripada organisasi Islam berjaya menyeimbangkan persembahan 'tidak patuh syariah' itu. Yang penting, mesej Islam berjaya disebarkan. Insyaallah..

Persembahan dikir barat ke ulik mayang nih? Aku konpius.. :)
Persembahan gendang Cina.. Dum dam dum dam bunyi dia.
Budak ni jadi peneman aku sepanjang konsert. Asyik duk gurau-gurau dan main cak-cak dengan aku. Hehe.
Related Posts with Thumbnails