Others

Meh le follow...

Saturday, March 29, 2014

Tragedi MH370, suatu tanda bukti kekuasaan-Nya

Kehilangan pesawat MH370 menggemparkan dunia. Malaysia tiba-tiba sahaja menjadi terkenal di seluruh dunia.

Perkara ini boleh dilihat sebagai satu cara Allah memperlihatkan kekuasaan-Nya. Bila Dia kata jadi, maka jadilah perkara tersebut tanpa dapat dihalang oleh manusia.

Misteri terus kekal misteri. Sains terus cuba merungkai misteri ini. Segala bentuk teknologi dan kepakaran manusia dikerah untuk cuba menjejaki pesawat ini dan seterusnya merungkai akan apa yang sebenarnya terjadi.

Namun, selagi Allah tidak mengizinkan maka ia tetap tidak akan berjaya. Si kafir akan terus bergantung harap pada teknologi dan sains semata. Orang yang beriman akan terus berdoa mengharapkan petunjuk daripada Tuhan Pencipta. Penganut agama lain turut berdoa mengikut cara mereka.

Maha Suci Allah. Yakinlah bahawa pasti ada sesuatu yang Allah nak tunjukkan pada manusia mengenai kejadian ini. Buka mata buka hati. Setiap yang berlaku itu bersebab dan ada hikmah yang tersembunyi.

Manusia, kembalilah kepada Tuhan. Dia yang Maha Berkuasa. Dia yang Maha Mengetahui. Hanya Dia yang tahu dan boleh memberikan jawapan kepada misteri kehilangan MH370 ini.


Friday, March 28, 2014

Otak blank

Untuk entri kali ni dah banyak kali aku tulis dan padam.. Tulis padam.. Idea menulis dah ada tapi tergantung di tengah cerita.. Otak macam blank tak tau nak menyudahkan cerita.. Baru tulis beberapa ayat dah blank. So, terimalah entri pendek ikhlas dari ku ini.. Hoho.. Nangis ;(


Friday, March 21, 2014

Coretan rasa hati

Hari-hari sepi tanpa warna..
Tanpa pelangi indah..
Tanpa kanvas ceria..
Tanpa gula..
Tanpa rasa..

Aku masih di sini..
Meniti masa..
Menunggu takdir..
Untuk diri..

Kemana arah tuju..
Kemana destinasi yang pasti..
Masih menjadi persoalan sukma ..

Apapun, aku bersyukur..
Sabar dan redha dengan takdir..
Kerna Tuhan Maha Mengetahui..
Apa yang terbaik untuk diri..


Sunday, February 23, 2014

Keinsafan Dalam Gerabak Kereta Api

Salam. Aku just nak share satu kisah ni. Benda ni dah lama aku simpan. Sangat-sangat menyentuh hati, jiwa, dan raga aku. Bacalah dengan penuh ikhlas, tawadhuk, pasrah, dan yang sewaktu dengannya...



Aku kata:
"Tak semua orang Islam tu faham Islam. Terkadang orang bukan Islam lebih memahami Islam daripada kita yang dah sedia Islam."

Saturday, February 22, 2014

Buat duit dengan blog

Dalam hidup ni benda yang sering difikirkan manusia adalah duit. Tak hairanlah kalau ada yang sanggup mencuri, merompak, mengsonglap, merasuah semata-mata nak mendapatkan makhluk bernama duit tu. Ada yang sanggup bekerja siang malam semata-mata nak mengumpul duit.

Duit tu kadang-kadang dibuat alat untuk mencapai apa yang dihajati.

Dekat facebook sekarang ni pun duk kecoh pasal BRIM yang dah mula dikeluarkan. Aku ada la daftar online untuk mohon BRIM hari tu. Tak tahu la dapat ke tidak.

Aku teringin nak dapat duit berkepul-kepul tanpa perlu bekerja. Bangun-bangun tidur je duit dah ada bawah bantal.

Apa sebenarnya yang aku nak tulis nih? Sungguhlah skill menulis aku dah tumpul. Arggghhhh..

Nangis tengok duit banyak-banyak cam ni.. :(
Aku kata:
“Ramai yang suka jadi hamba duit. Tapi tak ramai yang nak jadi hamba Tuhan.”
Related Posts with Thumbnails