Others

Meh le follow...

Monday, July 27, 2015

Bila kita sorang-sorang

Bila kita sorang-sorang, apa yang akan kita buat? Dan apa yang akan kita ingat?

Orang kata, bila kita sorang-sorang tulah yang jadi cerminan sikap kita yang sebenar. Biasanya depan orang kita akan bajet-bajet alim, jadi hipokrit antara sedar dengan tidak untuk menunjukkan yang kita baik dan nampak sempurna depan orang ramai.

Tapi bila kita sorang-sorang, kita akan menyerlahkan sikap sebenar diri sendiri. Contoh, kita akan duduk mengangkang atau dengan lain-lain gaya bebas yang bila orang tengok akan buat mereka geleng kepala.

Atau kita akan makan gaya 10 tahun tak jumpa makanan atau macam tak pernah jumpa makanan. Gadis-gadis yang konon makan sikit nak jaga badan dan nak control ayu tu boleh habis 3 pinggan nasi bila makan sorang-sorang. Haha..

Atau akan ada syaitan-syaitan durjana yang akan ajak kita buat benda-benda mungkir yang kita takkan buat bila depan orang ramai. Benda-benda mungkar ni banyak so paham-paham sendirilah ye.

Bila sorang-sorang jugaklah kita biasanya akan layan hobi-hobi luar alam kita yang bila orang lain tahu mungkin akan jadi bahan gelak, ejekan, mahupun umpatan.

Contoh, budak-budak yg nampak alim yang minat anime atau layan fb aweks2, lelaki yang minat baca novel, perempuan ala-ala gadis Melayu terakhir & ustazah pilihan yang layan Linkin Park dan muzik-muzik Metal yang seangkatan dengannya. (Jangan kata tak ada, ada je..). Atau abang-abang Macho yang layan Drama Korea dan K-POP.. Auuu... Haha..

Dan apa yang biasanya kita akan ingat dan akan fikir bila sorang-sorang? 


Aku kata:
Berapa ramai yang ingat Tuhan tatkala bersendiri???

Sunday, June 28, 2015

Tips bagi rajin update blog

Arrrggghhh.. Kadang-kadang aku tidak paham pada diri sendiri. Mengapakah sekarang ni aku susah sangat nak membuat barang secebis ayat untuk membuat entry baru di blog ini walhal dulu kalau boleh sesaat sekali aku akan keluar dengan entry-entry baru. Okey, itu tipu.

Beberapa kali percubaan untuk aku mengupdate blog gagal apabila ia berakhir dengan aku bermenung panjang di depan laptop sambil mengenangkan nasib diri.

Dan kengkawan alam maya yang dulunya rajin menjengok blog aku ni dan mengkomen itu ini akhirnya hilang entah kemana. Maka jadilah aku blogger syok sendiri yang tulis sendiri baca sendiri.

Tolong aku please! Ada tips tak macam mana nak aktif balik berblog ni? Aku suka menulis tapi sekarang aku dah tak tau nak tulis apa…

Eh, sedar tak sedar dah bercebis-cebis gak ayat yang aku tulis ni. Wahhh, adakah ini boleh dipanggil satu kemajuan???


Friday, May 22, 2015

Novel Sampaikan Salamku.. Insyaallah berada di pasaran pada Jun nanti..

Dengan izin-Nya. Alhamdulillah. Karya pertama akan terbit tidak lama lagi. Insyaallah akan berada di pasaran Jun nanti.. 

Cover page novel Sampaikan Salamku terbitan Jemari Seni

Thursday, May 21, 2015

Tika perlu memilih

Adakalanya kita dihimpit perasaan resah tika perlu memilih. Menimbang-nimbang apakah yang terbaik untuk diri. Yang kita pilih tak semestinya menjadi yang terbaik untuk kita. Yang tidak kita ingini tidak semestinya tidak baik untuk kita. Sepertimana Allah menyebut,

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” (Surah Al-Baqarah ayat 216)

Andai itu yang ditetapkan Allah untuk kita, kita perlu redha. Barangkali itulah yang terbaik untuk kita. Hanya Dia yang Maha Mengetahui.


Saturday, April 18, 2015

Comeback lagi sekali...

Assalamualaikum…

Aku rasa macam nak buat kemunculan semula dalam arena blog ni. Tapi persoalannya ada ke yang masih kenal blog aku ni lagi? Ada lagi ke peminat blog ni sewaktu ia agak terkenal suatu ketika dahulu? Tapi bila masa blog aku ni pernah terkenal? Kih kih…

Oh, nampaknya strategi pemasaran dan pengiklan aku tidak berkesan! Kena tukar strategi ni. Mungkin aku perlu membuat iklan di TV di waktu-waktu perdana umpamanya ketika Buletin TV3 misalnya. Cehhh, hang ingat hang tu jual produk jamu terkenal ala-ala produk D’Herbs terlajak laris tu ka? Eh, sejak bila D’Herbs jual jamu?

Atau mungkin aku perlu menukar stail penulisan supaya ia nampak lebih segar dan memenuhi citarasa orang muda masa kini. Oh, aku tidaklah terlalu tua bahkan memang tidak tua.

Atau mungkin aku perlu menjadi artis, ahli politik atau paling kurang chef selebriti untuk menarik perhatian pembaca untuk mengikuti blog aku ini.

Atau… mungkin… aku... perlu sedar hakikat yang aku patut bersara awal daripada dunia blog ni…

Aku kata:
Teruslah menulis walau tidak ada orang yang membaca. Teruslah mengajak orang berbuat kebaikan walaupun tidak ada orang yang mengikutinya. Kerna nilai sesuatu perbuatan itu bukan terletak pada hasil. Tetapi pada usaha dan niat seseorang itu. Sesungguhnya Allah tidak memandang hasil kamu tetapi Dia memandang usaha kamu.
Related Posts with Thumbnails