Others

Meh le follow...

Sunday, August 5, 2012

Pengalaman berniaga di bazar Ramadhan

Bila pandang je bazar Ramadhan, ada kenangan yang aku tak boleh lupa. Aku pernah tolong jiran aku berniaga kat bazar Ramadhan Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang selama 3 tahun berturut-turut. Tahun yang pertama adalah masa tahun 2000. Time tu baru darjah 4.

Mula-mula aku memang tak nak. Tapi disebabkan pujukan mak aku dan harapan yang menggunung tinggi oleh jiran aku tu untuk membantunya. Maka aku pun merelakan diri. Kebetulan, mak aku pun ada tumpang kuih kat dia.

Aku ingat lagi, seminggu pertama aku sangatlah malu-malu. Bila ada orang datang je, aku menyorok bawah meja. Pastu bila tak de orang, barulah aku berani menonjolkan diri. Sebijik cam kura-kura main sembunyi-sembunyi kepala. Haha.

Kura-kura dalam perahu, tak payah la nak malu-malu...
Dalam minggu ke-2 berniaga macam tu, malu aku dah hilang sikit-sikit. Aku dah berani nak tayangkan muka depan customer. Aku dah tak malu nak bagi plastik dan tolong ambikkan kuih masuk dalam plastik. Jiran aku tu selalu gak la train aku jerit “Kuih! Kuih!”. Minggu pertama tu memang tak berbunyi la. Minggu kedua macam tu aku dah start berani jerit “Kuih! Kuih!”. Tapi jeritan aku tu hanya bergema dalam hati je la. Haha. Malu beb!!!

Dan minggu-minggu yang seterusnya aku dah mula menunjukkan kemajuan yang amat membanggakan. Aku dah menjadi semakin agresif. Dah tak de malu-malu lagi. Cuma peel aku time tu, bila nampak orang yang aku kenal, mula la aku seboleh-bolehnya nak sorokkan muka. Entah apa punya malu pun aku tak tahu la… Huhu..

Itu cerita tahun yang pertama…. Tapi, untuk the next bazar Ramadhan tahun berikutnya, aku dah jadi seorang peniaga bazar Ramdhan yang sejati. Aku dah tak malu-malu dah. Setakat layan pelanggan, kira harga, pulangkan baki semua tu apa de hal. Aku siap cakap “Terima kasih.. Jual ye!” dekat customer yang datang. Kemain peramah lagi aku. Hoho..

Aku rasa seperti ingin berbaring di atas kuih-muih ini...
Cuma sampai sekarang, aku masih tak ada kekuatan lagi untuk menjerit “Kuih! Kuih!” sebab aku rasa perbuatan itu sangatlah pelik laksana aku sedang menjual ikan di pasar. Lagipun prinsip aku, 'Kalau kau rasa nak beli kuih, kau datanglah! Aku terpekik terlolong pun, kalau kau memang tak nak beli kuih, kau memang tak akan datang pun kan!!!' Hoho...

Last aku berniaga dekat bazar masa tahun 2002. Time tu darjah 6. Lepas tu aku dah tak tolong lagi jiran aku berniaga sebab waktu bulan Ramadhan aku dekat asrama. Dah masuk sekolah menengah la katakan.

Oh ye, upah aku untuk tahun yang pertama sehari RM 4.00 . Tahun seterusnya upgrade sikit sehari RM 7.00 .Wow.. Banyak gak tu.. Kaye beb! Kayeee... Sekian sahaja cerita aku untuk kali ini. Moral of the story, malu tu biarlah bertempat sikit. Huahua.. K bay… 

Motif letak gambar duit besar-besar???

14 comments:

  1. dh blh niage sendiri dh pas nie... sb x malu dh kn =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lpas nie nk brniaga bsness besar2 plak.. ;-)

      Delete
  2. betul malu biar bertempat..hehehe

    ReplyDelete
  3. jajas pun pemalu ke..hehehe

    ReplyDelete
  4. perasaan malu semula jadi.. malu kan sebahagian drpd iman. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol... malu sbahagian drpd iman.. x salah jadi pemalu, tpi biarlah brtempat.. :-)

      Delete
  5. hehehehe
    sama la
    den pun malu nak jerit kuat2
    :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. dah mcm ape je jerit2 mcm tu.. relex2 sudeh..

      Delete
  6. kuih kuih...abg beli kuih bang... ;p

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails