Others

Meh le follow...

Wednesday, November 23, 2011

Rahsia khusyuk dalam solat

Bila kita solat, sering aje kita tak khusyuk kan. Kau rasa sebab apa? Antara sebabnya ialah kita tak faham apa yang kita baca dalam solat tu. So, tak de feeling la. Macam kau baca buku dalam bahasa Tamil atau apa-apa bahasa yang kau tak paham, mesti kau rasa macam tak best sebab kau tak paham. Paham tak???? Hoho...
Dekat bawah nie aku nak share makna bacaan duduk antara dua sujud. Mesti ramai yang tak tahu kan... Aku pun ingat-ingat lupa je maksud dia.
Untuk bacaan-bacaan yang lain, sila cari sendiri. Pergi tanye Ustaz Google. Beliau sedia membantu. Jangan malas ok!
ERTI DUDUK ANTARA DUA SUJUD :
Rabbighfirliii - Ya Allah, ampunilah aku
Warhamnii - Sayangi aku
Wajburnii - Tutuplah aib-aibku
Warfa'nii - Angkatlah darjatku
Warzuqnii - Berilah aku rezeki
Wahdinii - Berilah aku petunjuk
Wa'Aafinii - Sihatkan aku
Wa'fuanni - Maafkan aku
Moga-moga lepas nie solat kita lebih khusyuk. Aminnnn...

9 comments:

  1. thanks for sharing . memang kalau tak faham maksud dia sudah nak khusyuk ;)

    ReplyDelete
  2. kalau kita was2 dgn rakkat nx wat cm ne ek??mainan syaitan ke??selalu cam nie.,

    ReplyDelete
  3. kelakar pulak gambar tu..
    boleh berkongsi sejadah dengan setan,
    ekekekek

    ReplyDelete
  4. AliaJustea:
    Kena la rajin2 cari maksud bacaan solat tu utk lbih khusyuk..

    Qil_H0shi:
    Saya pn selalu gak was2 rakaat solat lgi2 klo tgh x khusyuk.. Mmg mainan syaitan pun.. Klo rasa was2, kena la buat sujud sahwi sblum bgi salam tu..

    diana:
    Syaitan tumpang semayang skali.. tu yg x khusyuk tu.. huhu..

    Liyana Zahim:
    Iyee.. pandai cik Liyana... hehe..

    ReplyDelete
  5. Fakhrul, makin pendek entry...
    taip la panjang2 sikit...

    ReplyDelete
  6. salam;
    betul..akibat tak faham sepatah haram penyebab aku tak khusuk solat...setuju sangat.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails