Others

Meh le follow...

Tuesday, October 5, 2010

19 hADIS nABI mENGENAI wANITA


Post ni khas untuk Cik Senah, Mak Limah, Puan Saodah, Siti Norbaya, Siti Payung, opah, nenek, makcik-makcik dan semua kaum hawa diluar sana. Sangat rugi kalau tak baca. Kaum adam pun boleh baca, mari kita baca sama-sama ye….                
19 hADIS nABI mENGENAI wANITA  
1.    Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".           
2.    Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya.Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.         
3.    Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.         
4.    Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.         
5.    Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.           
6.    Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.          
7.    Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.         
8.    Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.        
9.    Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).        
10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.        
11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.        
12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah, "Suaminya". "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah, "Ibunya".         
13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.       
14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut,burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.    
15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.       
16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.           
17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.          
18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.           
19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.
Best kan jadi perempuan! Oleh itu, kepada perempuan-perempuan diluar sana, bersyukurlah sebab dilahirkan menjadi perempuan. Erm, jangan salah faham ya, bukan aku nak jadi perempuan, Cuma aku jeles dengan perempuan sebab banyak sangat kelebihan yang Allah berikan pada mereka. Apapun aku tetap berbangga sebab dilahirkan sebagai lelaki. Jadi lelaki ni best, tak payah susah-susah nak mengandung. Hehehe..
Aku pernah dengar 1 ayat yang berbunyi (bukan ayat Quran ye) ‘perempuan paling senang nak masuk syurga & paling senang nak masuk neraka’. Maksudnya kat sini perempuan kalau nak masuk syurga memang sangat senang. Jaga aurat, taat suami & mak ayah, jaga akhlak dan ibadah dapatlah masuk syurga. Kalau lelaki payah sebab mereka banyak tanggungjawab. Kalau nak masuk neraka lagi-lagi lah senang. Aku rasa perempuan-perempuan kat luar sana tu pun tahu kan macamana caranya nak masuk neraka. Rasanya tak perlu nak terang kat sini kot. Huhu.
MORAL OF THE STORY pada hari ini ialah, bersama-samalah kita mempertingkatkan diri menjadi hamba Tuhan yang terbaik tak kiralah lelaki atau perempuan sebabnya Tuhan tu sangat penyayang & banyak berjasa kat kita. Nikmat yang Dia berikan tak terhitung dan tak terbalas oleh kita. Semoga nama kita semua telah di’reserve’ awal-awal dalam syurga Allah. Sama-samalah kita berdoa. Amin……….

4 comments:

 1. waa..best jdi perempuan..
  alhamdulillah..
  sy bangga jdi seorang wanita..^_^

  ReplyDelete
 2. Best kan..!! Justeru hargailah ia dgn mentaati perintah Tuhan... Jadi lelaki pun best gak.. X payah susah2 nk mengandung.. hehe.. :-)

  ReplyDelete
 3. seindah hiasan adalah wanita solehah..

  ReplyDelete
 4. Alhamdulilah dilahirkan sebagai seorang perempuan :)

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails