Others

Meh le follow...

Monday, April 30, 2012

Sahabat ke syurga...

Assalamualaikum. Lama tak update. Tak tau mau cerita apa. Hidup ini tak ada apa yang best pun yang ingin diceritakan. Sekadar pusing-pusing kat kampus, rumah, bilik, sekali-sekala ada la pergi bersiar-siar.
Dulu aku selalu berdoa supaya Allah dekatkan aku dengan kawan-kawan yang baik dan soleh. Kawan-kawan yang bila aku pandang je wajah mereka, secara automatik aku akan teringat pada Tuhan.
Bunyi macam gempak kan????
Tapi itulah sebenarnya hakikat bersahabat. Setakat nak cari kawan huha-huha & enjoy-enjoy tu memang ramai. Tapi nak cari kawan yang sentiasa ingatkan kita dengan Tuhan tu payah sikit la. Bukannya tak ada. Ada.. Bahkan ramai mereka-mereka yang macam ni. Cuma kita kena la selalu doa moga Allah pertemukan kita dengan mereka.


Aku dah rasa berkawan dengan dua-dua golongan ni. Aku berkawan dengan kawan-kawan yang tak solat, hidup sekadar nak enjoy-enjoy & jauh sekali nak cerita pasal Tuhan dan akhirat. Aku rasa gumbira dan happy. Tapi jiwa aku rasa kosong. Aku rasa berdosa sangat sebab tak mampu nak tegur mereka untuk bersolat dan ajak mereka untuk dekat pada Tuhan.
Tapi bila aku berkawan dengan kawan-kawan yang baik dan boleh dikategorikan agak soleh ni, aku rasa lebih tenang. Perasaan happy dan gembira aku semakin menjadi-jadi. Lebih gembira daripada berkawan dengan golongan yang aku sebut kat atas tadi. Sebabnya adalah kerana bila aku kawan dengan mereka, aku sentiasa rasa dekat dengan Tuhan.
Berkawanlah dengan mana-mana kawan sekalipun. Tak salah pun. Cuma selagi kita tak nak cuba berkawan dengan kawan-kawan yang baik dan soleh, selagi itulah hidup kita akan sentiasa leka dengan dunia.


Mereka yang baik-baik nie sebenarnya banyak disekeliling kita. Cuma mungkin Allah belum lagi mempertemukan kita dengan mereka sebab kita sendiri yang tak cuba cari dan tak nak buka hati kita untuk berkawan dengan mereka.

2 comments:

  1. kawan2 juga..... tp jgn lah smpi terikut perangai yg x elok... itu pesan ibu setiap kali mahu pulang ke asrama =)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails