Others

Meh le follow...

Thursday, June 23, 2011

Anak Kecil Yang Takut Api Neraka


Dalam sebuah riwayat menyatakan bahawa ada seorang lelaki tua sedang berjalan-jalan di tepi sungai, sedang dia berjalan-jalan dia terpandang seorang anak kecil sedang mengambil wudhu' sambil menangis.

Apabila orang tua itu melihat anak kecil tadi menangis, dia pun berkata, "Wahai anak kecil, kenapa kamu menangis?"

Maka berkata anak kecil itu, "Wahai pakcik, saya telah membaca ayat al-Quran sehingga sampai kepada ayat yang berbunyi, ‘Yaa ayyuhal ladziina aamanuu quu anfusakum’ yang bermaksud, ‘Wahai orang-orang yang beriman, jagalah olehmu sekalian akan dirimu.’ Saya menangis sebab saya takut akan dimasukkan ke dalam api neraka."

Berkata orang tua itu, “Wahai anak, janganlah kamu takut. Sesungguhnya kamu terpelihara dan kamu tidak akan dimasukkan ke dalam api neraka.”

Berkata anak kecil itu, "Wahai pakcik, pakcik adalah orang yang berakal. Tidakkah pakcik lihat kalau orang menyalakan api maka yang pertama sekali yang mereka akan letakkan ialah ranting-ranting kayu yang kecil dahulu kemudian baru mereka letakkan yang besar. Jadi tentulah saya yang kecil ini akan dibakar dahulu sebelum dibakar orang dewasa."

Berkata orang tua itu, sambil menangis, "Sesungguhnya anak kecil ini lebih takut kepada neraka daripada orang yang dewasa maka bagaimanakah keadaan kami nanti.”

****************************

Jika anak yang masih kecil sudah dapat merasai ketakutan kepada azab api neraka, maka bagaimana agaknya kita yang dah dewasa & punyai akal yang matang untuk berfikir ini.

Ramai orang yang mengakui betapa azabnya api neraka itu, tetapi berapa ramai yang sentiasa ingat akan azab tersebut & berusaha untuk meninggalkan dosa-dosa yang akan menyebabkan kita dicampak kedalamnya...

“Tuhan, aku takut dengan azab-Mu. Tetapi aku tidak mampu melawan hawa nafsuku. Bantulah aku Tuhan. Berilah aku kekuatan untuk taat kepada-Mu serta meninggalkan larangan-Mu.”

Sumber:-

2 comments:

  1. semoga dosa2 di ampunkan n dijauhkan dari azab api neraka..

    ReplyDelete
  2. sue perbs:
    Amin... Moga kita smua tergolong dikalangan mereka yang mendapat keampunan-Nya..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails