Others

Meh le follow...

Thursday, September 29, 2011

Kancil mencium Camry


Dah lama aku menyepi, kali nie aku nak taip entri lagi, lagi, lagi, lagi stress. Sepanjang kehilangan aku dengan membiarkan blog ini sepi, aku tidaklah kemana-mana. Aku tidaklah diculik aliens sepertimana gosip yang tersebar dalam tv al-Jazeera tu. Aku masih ada di planet Bumi.

Sabtu lepas, selesai menemankan kawan-kawan aku menyetelkan urusan PTPTN mereka di UiTM Puncak Alam. Maka, aku dan mereka pun bersiar-siar di Bandar KL selepas urusan PTPTN tu selesai dalam pukul 8.00 malam. 

Alkisahnya malam tu, kereta kancil aku tiba-tiba terlanggar bontot seekor kereta bernama Camry disebabkan binatang Camry tu tetiba brek mengejut. Padahal time tu kat line kanan. Kat federal higway lagi. Maka kancil aku pun terciumlah bontot binatang Camry yang sengal tu walaupun dah tekan brek. 

Harap badan je besar. Otak tak de!!!

Habis cacat wajah kancil kesayangan hamba. Dan bontot Camry tu pun tidaklah lagi mantopp disebabkan telah kemik disondol oleh sang kancil. Aku dan kengkawan tidaklah cedera apa-apa cuma agak trauma. 
 
Tapi aku stress weiiii, pemilik Camry yang sengal tu minta ganti rugi RM 2000 padahal dia yang salah walaupun dalam undang-undang kitorang yang salah sebab langgar dia. Kereta aku masuk workshop. Pastu malam tu tak dapat masuk kampus. Terpaksa overnight kat luar. Esoknye pergi wat report polis. Lusa aku demam maybe sebab trauma. Kemudian pergi setel insurans. Adoii...!!! Macam-macam nak kena setel.

Sampai sekarang aku masih trauma lagi-lagi kalau terpandang Kancil ngan Camry. Malam tu member aku yang drive sebenarnya. Kalaulah dia tak sempat tekan brek. Memang dah melambung kot kereta kancil tu. 

Syukur sangat-sangat. Ibarat diberi peluang nyawa yang kedua. Lepas nie aku tak mau nakal-nakal lagi. Tak nak merayap malam-malam lagi. 

“Hargailah nyawa dan baki usia yang masih tinggal. Manfaatkanlah ia dengan beribadah dan berbakti untuk agama-Nya. Kerana tujuan hidup ini adalah semata-mata kerana-Nya”

Ohh.. Kancil ku tidak lagi hensem...

 Merenung nasibku yang malang...

9 comments:

  1. wahh.

    claim insurans la dik, mo bayo 2000 tu sesaknapas.

    mintakla org camry tu claim insurans dia gak. pegi buat muka kesian... "bang, saya student la bang...xde wet.makan pun bapak tanggung"

    hehe

    ReplyDelete
  2. alamak kesian kat kacil...
    biasa kete beso2 ni susah sikit nak runding..

    ReplyDelete
  3. kesian kesian kesian.. hehee

    sabar je la bang oiii..

    ReplyDelete
  4. yang pi cocok dekat2 keta Camry tu sape suroh? len kali, jaga jarak, walaupun kat lorong laju...

    ReplyDelete
  5. hello, nice blog you have, i am thinking you might like to exchange link with me so i can visit you everyday if i have my time, if you want to please visit back here and comment on the exchange link section so i know, thanks! http://literasura.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails